Termal Kamera ile Pano Muayenesi

Dünya’nın pek çok ülkesinde, Avrupa’da ve ülkemizde termal kameralar, pek çok işletme ve güvenlik önleminde kullanılan, son teknoloji gelişmiş ölçüm cihazlarından birisidir. Termal kamera ölçümü günümüzde pek çok alan ve kurumda hizmet amaçlı kullanılan, gerek insani noktalarda gerekse gözle görülemeyen kızılötesi ışın ve elektrik kaçaklarını ölçmek için kullanılan cihazlardır. Termal kamera ölçümü, günümüzde çoğunlukla endüstri ve teknik alandaki enerji, elektrik, makine ve üretim tesislerindeki arıza ve patlamaları önlemek için kullanılmaktadır.

Nitekim pek çok işletme, bünyesinde bulundurduğu elektrik panoları ve enerji cihazlarında oluşan sızıntı ve kaçakları, termal kamera ölçümü yardımı olmadan test edemez ve raporlayalamaz. Bu yüzden özellikle termal kamera ölçümü ve elektrik kaçak arıza ölçümleri sıka yapılan termal kamera ölçümlerine örnektir.

Termal Kamera İle Periyodik Kontrol Hangi Alanlarda Yapılır?

Tüm mekanik ve elektronik cihazlar, belli oranlarda ısı ve enerji yayalar. Her ne kadar her yıl 1 defa periyodik olarak zorunlu kontrolleri gerekse de bazen ihmallerden kaynaklı sızıntı ve kaçaklar, şiddetli patlamalara ve ölümlere yol açabilmekte. İşte bu sebepten dolayı tüm bu mekanik ve elektronik cihazların periyodik olarak kontrol edilmesi ve gerekli kurumlara raporlanması gerekir. Bu ölçümler günümüzde genellikle termal kamera ölçümü sayesinde yapılmakta.

Ülkemizde yasal olarak yapımı zorunlu olan topraklama ölçümü ve kaçak ölçümleri sırasında kullanılan termal kamera, pek çok alan ve işleme de hizmet vermektedir. Mevcut yapıdaki sızıntı ve kaçaklar için yapılan termal kamera periyodik kontrol genellikle şu yapı ve alanlarda kullanılmaktadır.

  • 7/24 Hizmet veren iletişim, koordinasyon, çağrı merkezi ve telekomünikasyon firmaları.
  • Basınçlı alet ve kap kullanan, kesintisiz elektrik ve jeneratör ihtiyacı olan işletme ve kuruluşlar.
  • Yüksek ölçekli ve nüfuslu konut, site, plaza, depo ve asansör sistemlerinin bulunduğu apartman ve binalarda.
  • Taşıma ve kaldırmada kullanılan vinç, tır, kamyon, teleferik vb. iş makinelerinde ve bu makinelerin kullanıldığı şantiye alanlarında.
  • Fabrikalarda hizmet veren büyük ve basınçlı, kesici, delici ve onarıcı tüm elektronik makine ve cihazların kontrolünde.
  • Elektrik panolarında.
  • Tüm şehir, ilçe ve mahallelerdeki, elektrik tesisatı barındıran ve 7/24 elektrik akışı sağlayan trafo, sigorta, asansör, yürüyen merdiven vb. alanlarda.
  • 24 saat hizmet veren güvenlik firmaları ve data merkezleri.